A Konzulátus konzuli kerületébe Mexikó, Belize, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Salvador teljes területe tartozik. Tiszteletbeli konzuljaink elérhetőségét a Tiszteletbeli konzulok Mexikóban és a térségben menüpont alatt érheti el.

 

Ügyfélfogadás Magyarország Mexikóvárosi Nagykövetségének Konzuli Részlegén:

Kérjük, hogy konzuli jellegű megkereséseit lehetőség szerint a consulate.mex@mfa.gov.hu címre küldött elektronikus levélben tegye meg. A Konzulátus munkatársai mindent megtesznek azért, hogy mielőbb válaszoljanak kérdésére, érdeklődésére. Kérjük továbbá, hogy a Konzulátust – amennyiben nem halaszthatatlan (pl. testi épséget veszélyeztető) ügyről van szó – csak előre egyeztetett időpontban keresse fel személyesen. Személyes konzuli ügyintézésre kedden és csütörtökön 09:00 – 15:00 óra között van lehetőség.
 
FIGYELEM!
 
Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy 2023. március 1-jétől ügyintézésre 
 
ügyekben időpontot foglalni kizárólag elektronikus úton lehetséges. Időpontfoglaláshoz kérjük lépjen be elektronikus időpontfoglaló rendszerünkbe, melyet az adott ügyre (fenti lista) kattintva talál meg. (Egyéb ügyekben, pl. állampolgársági ügyek, fordítás/fordításhitelesítés, továbbra is a consulate.mex@mfa.gov.hu e-mail címen van lehetőség időpontot foglalni.)
 
Időpontot foglalni legkésőbb a kívánt dátumot megelőző 48 óráig lehetséges.
 
Kérjük, hogy időpontfoglalás előtt feltétlenül olvassa el a honlapunkon található tájékoztatót az adott ügyre vonatkozóan és szükség esetén konzultáljon velünk a consulate.mex@mfa.gov.hu e-mail címen. Az ügyintézéshez szükséges valamennyi dokumentumot küldje meg előzetesen a foglalt időpont előtt legalább egy héttel a consulate.mex@mfa.gov.hu e-mail címre az ügy előkészítése érdekében, valamint a dokumentumok eredeti példányát és személyazonosító igazolványát (útlevél, személyi igazolvány) mindenképpen hozza magával a lefoglalt időpontra.
 
 
+Van lehetőség bizonyos konzuli ügyek online előkészítésére is.
Van lehetőség bizonyos konzuli ügyek online előkészítésére is. A Konzinfo Ügysegéd online konzuli ügyintézési felületen regisztráció után konzuli védelemmel, felülhitelesítéssel (Apostille), állampolgársági kérelmekkel, hitelesítés iránti kérelmekkel és halottszállítási engedély iránti kérelemmel kapcsolatos ügyeit online is előkészítheti és elküldheti a konzulátusra. Az adatlapok kitöltésével és a szükséges mellékletek felcsatolásával időt takaríthat meg az ügyintézés során.
Az adatlap/kérvény online kitöltése és konzulátusra való beküldése után a rendszerből ki kell nyomtatni a QR-kóddal ellátott kérvényt és azt az összes támogató dokumentummal együtt át kell adni a konzulátus munkatársának az előre lefoglalt időpont során.

 

 

A lefoglalt időpontra a megfelelő dokumentumok és nyomtatványok nélkül érkező ügyfelek ügyét – a hiánypótlás szükségessége miatt – elindítani nem tudjuk, előfordulhat, hogy ezért új időpont foglalásra, és ezzel együtt ismételt személyes megjelenésre lesz szükség. Ennek elkerülése érdekében kérjük a fentebb leírtak figyelembevételét.


 

+Hasznos tippek az online időpontfoglaláshoz
Az időpontot mindig az ügyfél nevére kell foglalni. Így például a gyermek útlevél kérelménél a gyermek nevét kell beírni és egy főt kell kiválasztani, és „Útlevél” ügytípusra kell foglalni időpontot, függetlenül attól, hogy a kérelem benyújtásakor a két szülőnek is jelen kell lennie. Amennyiben egyszerre két vagy több gyermek útlevélügyét intézné a család, úgy természetesen elegendő egy gyermek adatait és a gyermekek számát megadni.
A személyes ügyintézés során kizárólag a foglalt ügytípussal kapcsolatos ügy intézhető a lefoglalt személyek számának megfelelően. Több vagy más ügyet a konzulátus nem vesz át. Egyéb ügyet újabb időpont lefoglalásával intézhet az adott napi szabad időpontok függvényében.
 

 

Amennyiben konzuli ügye költséggel jár, kérjük, tartsa szem előtt, hogy fizetésre elsősorban bankkártyával (kivéve American Express), illetve - ennek hiányában -  banki átutalással/befizetéssel van lehetőség, készpénzes fizetésre nincs mód. (További információk a díjakról és a fizetésről itt.)

Számos konzuli ügytípusnál a Konzulátus csupán közreműködő hatóság, az érdemi döntést magyarországi központi hatóságok (Belügyminisztérium, Budapest Főváros Kormányhivatala, Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, stb.) hozzák meg. A Konzulátus - amint értesítést kap az adott ügyben hozott döntésről - haladéktalanul értesíti (általában elektronikus levél útján) az ügyfelet. Az okmány/engedély kiállítására irányuló ügyek (pl. új útlevél, vízum, anyakönyv) esetében az adott dokumentum személyes, Konzulátuson történő átvétele mellett lehetőség van arra, hogy az ügyfél csomagküldő vállalat szolgáltatását vegye igénybe és ún. guía prepagada-t kérjen a Konzulátus címére. Ennek költségét az ügyfélnek szükséges állnia. Ebben az esetben a csomagküldő vállalat felveszi a Konzulátuson az adott dokumentumot és kézbesíti az ügyfél által megadott címre. (A Konzulátus nem küld dokumentumokat a Mexikói Állami Postával.)

 

A Nagykövetség Konzuli részlege mind a magyar, mind a mexikói ünnepnapokon zárva tart.

Magyar ünnepnapok (munkaszüneti napok):

Január 1. Újév (1)
Március 15.  Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepe (1)
  Nagypéntek
  Húsvéthétfő  (húsvétvasárnapot követő hétfő)
Május 1.  A munka ünnepe (1)
  Pünkösdhétfő (pünkösdvasárnapot követő hétfő)
Augusztus 20. Államalapító Szent István király ünnepe (1)
Október 23. Az 56-os forradalom ünnepe (1)
November 1.  Mindenszentek ünnepe (1)
December 24. Szenteste (2)
December 25. Karácsony
December 26. Karácsony (3)

(1. Amennyiben keddre esik, úgy az előtte levő hétfő is, amennyiben csütörtökre, úgy a péntek is munkaszüneti nap.)
(2. Amennyiben keddre esik, úgy az előtte levő hétfő is munkaszüneti nap.)
(3. Amennyiben csütörtökre esik, úgy a péntek is munkaszüneti nap.)

Mexikói ünnepnapok (munkaszüneti napok):

Február első hétfője  Mexikó alkotmányának ünnepe
Március harmadik hétfője  Benito Juárez születésének emléknapja 
Szeptember 16. Mexikó függetlenségének ünnepe
November harmadik hétfője  A mexikói szabadságharc kezdete