Kulturális kapcsolataink intézményes keretét az 1998-ban aláírt Oktatási és kulturális együttműködési kormányközi egyezmény adja.

A két ország kulturális kapcsolatai a nagy földrajzi távolság ellenére intenzívnek és sokrétűnek mondhatók. A privát, impresszáriós alapon szervezett kulturális programok mellett jelentős a magyar állami/önkormányzati aktivitás is a kultúra területén, az események jelentős része Magyarország Mexikóvárosi Nagykövetsége szervezésében (vagy közreműködésével) valósul meg. 

A kulturális programok között szinte mindig megtalálhatók egyes, már jelentős hagyománnyal rendelkező események (pl. Cancúni Magyar Kulturális Fesztivál, vagy magyar részvétel a mexikóvárosi Eurojazz Fesztiválon), de a magyar kultúra minden évben változatos módon, különböző művészeti területeken keresztül igyekszik bemutatkozni Mexikóban.  

Az utóbbi idők kiemelkedő kulturális projektje volt a 2022 őszén megrendezett Mexikói Magyar Kulturális Hetek elnevezésű kulturális programsorozat, amely közel négy hónapon és számos nagyszabású eseményen keresztül ismertette meg a mexikói közönséggel Magyarország kulturális hagyományait és kínálatát. (Bővebben a Magyar Kulturális Hetek fülön.)

A kultúrához szorosan kapcsolódó, magyar-mexikói együttműködési projektek közül kiemelendő a Magyarország által a 2017-es mexikói földrengésekben megsérült kulturális örökség restaurációjára nyújtott, mintegy 600 millió forintos támogatás, amelynek segítségével a mexikói fél 2021-2022 folyamán két templom (a mexikóvárosi Jézus Szíve Templom és a Tepoztlán-i Jézus Születése Kolostortemplom) egyes megsérült részeit állította helyre, valamint a műemlékvédelmi és helyreállítási kapacitásait fejlesztette. 

A Mexikóban található magyar vonatkozású helyszínek és emlékhelyek közül kiemelendő a Maróti Géza magyar építész több munkáját magában foglaló emblematikus Szépművészeti Palota (Centro Histórico negyed, Cuauhtémoc kerület), a Bartók Béla park a kiváló magyar zeneszerző mellszobrával (Peralvillo negyed, Cuauhtémoc kerület), az Árpád-házi magyar szenteket ábrázoló üvegablakokkal rendelkező Jézus Szíve Templom (Juárez negyed, Cuauhtémoc kerület), és a Budapest utca (Juárez negyed, Cuauhtémoc kerület).